Stresujesz się, bo przed Tobą randka, a nie masz pojęcia, co na nią ugotować? Zaplanowaliście wspólną kolację, to Wasze pierwsze spotkanie i chcesz pokazać się z jak najlepszej strony? Nic dziwnego, że obawiasz się. Podpowiadamy, jakie potrawy możesz przygotować, by było nie tylko pysznie, ale i romantycznie. Niektóre z nich wymagają więcej pracy i umiejętności, a inne zrobisz szybko i bez większych trudności. Zaskocz swoją drugą połówkę i zadbaj o wyjątkową oprawę spotkania.
Co ugotować na randkę? Dostosuj menu do preferencji partnera
Zanim zaczniesz planować konkretne potrawy, dowiedz się, jakie produkty Twój partner jada. Może jest na coś uczulony, choruje lub jest weganinem? Na pierwszym spotkaniu lepiej unikać kulinarnych wpadek. Szkoda by było zepsuć nastrój, podając wegetarianinowi soczystą pierś z kurczaka… Planując cały wieczór, spróbuj delikatnie dowiedzieć się, jakie smaki preferuje Twój gość. Istotne jest również to, czy nie ma alergii. Niektórzy nie tolerują laktozy lub glutenu i ich podanie może skutkować poważnymi dolegliwościami. Nie próbuj również szykować słodkiego deseru, pełnego cukru, jeśli Twoja partnerka cierpi na insulinooporność.
Choć początkowe rozmowy zwykle nie dotyczą takich tematów, zapytaj wprost, czy jest coś, czego Twój partner lub partnerka nie lubią lub nie mogą jeść. Tak będzie łatwiej dla Was obu.
Niech królują… makarony!
Niektórzy twierdzą, że nie ma bardziej satysfakcjonującego uczucia niż to, które towarzyszy nam podczas napełniania ust makaronem. Choć podczas pierwszej randki może to nie być dobrym rozwiązaniem, to prawdą jest, że wiele osób uwielbia makaron. Możesz spróbować postawić na wytrawną kolację, do której podasz ulubione wino. Będzie smacznie, sycąco i rozgrzewająco. Proponujemy makaron penne z kurczakiem oraz spaghetti bolognese.
Makaron penne z kurczakiem:
- pierś z kurczaka, ok. 250 g
- makaron penne, 100 g
- cebula
- pieczarki, 100 g
- olej
- sól, pieprz, oregano, natka pietruszki
- śmietanka 30%, 50 ml
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dorzucamy cebulę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy, aż puszczą sok oraz zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i suszoną natką pietruszki. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę kurczaka i smażymy przez ok. 15 minut, aż będzie gotowy. Jeśli będzie potrzeba, dolewamy po trochę wody, aby nic się nie przypaliło.
Gdy kurczak będzie gotowy, dolewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego!
Makaron bolognese:
- ulubione mięso mielone, np. z piersi kurczaka lub wieprzowego, ok. 200 g
- makaron do spaghetti, 100 g
- cebula
- marchew
- pomidory w puszce lub passata pomidorowa, 200 g
- bulion warzywny, 100 ml
- oliwa
- sól, pieprz, oregano, bazylia – szczypta
- tarty parmezan
Oddzielnie ugotuj makaron, zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę i startą w paski marchew. Duś przez kilka minut. Następnie dodaj zmielone mięso, bulion warzywny, sól, pieprz, oregano, bazylię i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Kolejno dodaj passatę i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Do miski nałóż ugotowany makaron. Następnie pokryj go mięsem w sosie. Posyp tartym parmezanem. Smacznego!
Coś lekkiego, wytrawnego
Choć wielu z nas kocha makaron, nie zawsze jest on mile widziany na pierwszej randce. Niektórzy nie najlepiej się czują po całym talerzu węglowodanów. Jeśli i Ty należysz do takich osób, sięgnij po coś znacznie lżejszego. Postaw na sałatkę lub duszoną rybę i delektuj się elegancką, smakowitą oprawą wieczoru.
Sałatka z kurczakiem:
- pierś z kurczaka, 200 g
- mix sałat, 250 g
- 15 pomidorków koktajlowych
- pół ogórka zielonego, szklarniowego
- kukurydza z puszki
- czerwona fasola z puszki
- oliwa
- słonecznik, garść
- jogurt naturalnym, 3 łyżki
- majonez, łyżka
- czosnek granulowany, słodka papryka, curry
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z łyżką oliwy, szczyptą curry i papryki słodkiej. Usmaż na rozgrzanej patelni.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedź i dokładnie przepłukaj.
Pomidorki przekrój w pół, ogórka pokrój na plastry.
W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i czosnek granulowany.
Przygotuj dwie miski i kolejno nakładaj: mix sałat, pomidorki, plastry ogórka, czerwona fasola, kukurydza, usmażony kurczak. Polej przygotowanym sosem czosnkowym i posyp płatkami słonecznika.
Duszony łosoś ze szparagami:
- filet z łososia
- cytryna
- sól, pieprz, koperek, rozmaryn
- szparagi, 10 sztuk
Filety pokrój na dwa kawałki.
Cytrynę pokrój w plastry.
Rybę ułóż na naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze. Następnie przypraw łososia solą, pieprzem i koperkiem. Ułóż pokrojoną w plastry cytrynę i gałązkę rozmarynu. Gotuj na parze, aż ryba będzie gotowa (ok. 20 – 30 minut).
W oddzielnym naczyniu zagotuj osoloną wodę. Od szparagów oderwij twarde końcówki. Wsadź warzywa do wrzącej wody i gotuj ok. 10 minut.
Gotową rybę podawaj z ugotowanymi szparagami.
Coś na deser
Po kolacji warto postawić na pyszny deser. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie lżejszej kolacji, delikatny, słodki deser będzie wspaniałym dodatkiem. Ponadto Twój partner uzna, że naprawdę zależało Ci na spotkaniu, skoro skupiłeś się na wszystkich detalach. Na deser możesz przygotować truskawkowy koktajl z herbatnikami i gorzką czekoladą.
Koktajl:
- kakaowe herbatniki, 5 sztuk
- gorzka czekolada, 4 kostki
- 200 g truskawek
- 50 g skyru naturalnego
- 120 g jogurty typu greckiego
- 30 g cukru lub erytrytolu
- 30 ml mleka
Herbatniki pokrusz w dłoniach i przełóż do miseczki.
Gorzką czekoladę pokrój w drobne kawałki.
Do kielicha blendera wsadź truskawki bez szypułek, skyr, jogurt grecki, mleko i erytrytol. Blenduj aż do gładkości.
Do dwóch wysokich szklanek przelej koktajl. Posyp go pokruszonymi herbatnikami i gorzką czekoladą.
Nie kombinuj!
To taka drobna podpowiedź dla wszystkich, którzy nie lubią gotować i zbyt często tego nie robią. Nie stawiaj sobie zbyt wygórowanych wymagań. Skoro przed Tobą pierwsze spotkanie, zadbaj o to, by było ono udane. Jeśli będziesz sobie utrudniać, niepotrzebnie zaczniesz się denerwować i dodatkowo stresować. Wspólna kolacja ma być okazją do poznania się, a nie popisywania.